czwartek, 13 marca 2014

Ryba zapiekana z salsą i korniszonami

Zdrowy, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny pomysł na rybkę. Do tego przepisu możecie użyć ulubionych filetów, u mnie jak zwykle ukochany dorsz:) Warto raz na jakiś czas przygotować w ten sposób rybę, zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu, zamieniając ją w ciężkostrawny posiłek o niepotrzebnie podwyższonej kaloryczności. Polecam nie tylko dbającym o linię!






  • 4 filety z ulubionej ryby
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz cytrynowy
SALSA Z KORNISZONAMI:
  • 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
  • 1 czerwona papryka
  • 4-5 korniszony
  • sól, pieprz czarny, ostra mielona papryka, szczypta cukru
  • oliwa lub olej do smażenia


Filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Krótko przesmażyć a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory wraz z zalewą i posiekaną bazylię. Smażyć ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i korniszony. Przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i cukrem. Smażyć kilka minut.
Filety rybne osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą. Przykryć salsą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...