czwartek, 6 lutego 2014

Pierogi serca z serem i malinami

Takie pierożki w kształcie serc, z serowo - malinowym farszem, idealnie sprawdzą się w roli słodkiego obiadu w dniu zakochanych. Wasza druga połówka z pewnością będzie zachwycona!:)






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)


Do miski wsypać przesianą mąkę. Dodać sól, zrobić tzw. dołek, wbić żółtko i dodać masło. Wymieszać, po czym powoli dodawać ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, odstawić.

NADZIENIE:
Twaróg wymieszać ze śmietaną, żółtkiem i cukrami.
Maliny umyć, odsączyć na sicie.




Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać z niego foremką do ciastek serca. Na jedno nakładać łyżeczkę twarogu i 1 malinę. Przykryć drugim sercem, brzegi zlepić widelcem.
Tak przygotowane pierogi wrzucać na posolony wrzątek z 2-3 łyżkami oleju. Gotować kilka minut (ok. 3-5) od wypłynięcia.
Podawać polane słodką śmietanką lub posypane cukrem.





4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...