środa, 5 lutego 2014

Czekoladki z nadzieniem malinowym

Domowe czekoladki o niezaprzeczalnie walentynkowym charakterze, z pysznym, aksamitnym, mocno malinowym wnętrzem. Idealny słodki podarunek od serca dla ukochanej osoby...






Na 12 sztuk:
  • 150 g czekolady o zawartości co najmniej 70% kakao
NADZIENIE:
  • 8 łyżek cukru kryształu
  • 35 ml śmietany kremówki 30%
  • 25 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki dżemu malinowego
  • silikonowe foremki na czekoladki (lub do lodu)


Produkcję domowych czekoladek najlepiej zacząć od tzw. temperowania czekolady. Dzięki temu czekoladki będą rozpuszczały się dopiero w buzi, a nie w dłoniach, a czekolada nabierze pięknego połysku.
Do metalowej lub żaroodpornej miski wrzucamy 100 g drobno połamanej czekolady. Miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą (tzw. "kąpiel wodna") i mieszamy do czasu rozpuszczenia czekolady i osiągnięcia temperatury ok. 45 stopni. Miskę z czekoladą odstawiamy na ok. 7-8 minut do ostygnięcia i po tym czasie dodajemy resztę połamanej czekolady (czyli 50g). Miskę znowu umieszczamy nad garnkiem z wodą, ponownie podgrzewamy, tyle że tym razem już tylko do ok. 30 stopni.
Jeśli nie mamy termometru kuchennego, czynność tą robimy po prostu na wyczucie (tak jak ja:))

Silikonowe foremki na czekoladki dokładnie wysmarować roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli w sumie smarujemy foremki trzykrotnie).

NADZIENIE:
Do rondelka wsypać cukier, dodać śmietankę, wodę i szczyptę soli. Wszystko podgrzać, rozpuścić i zagotować. Gotować ok. 2 minuty, mieszając. Po tym czasie dodać masło, sok z cytryny i dżem.Wymieszać. Gotować wszystko ok. 5 minut, mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Chłodnym nadzieniem nadziać czekoladki (można użyć szprycy lub strzykawki). Zalać czekoladą, tworząc spód czekoladki. Wstawić do lodówki.





Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

7 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne i jak pieknie prezentuja sie na serduszkowym talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) Jeszcze lepiej prezentują się w ustach;))

      Usuń
  2. rewelacyjnie wyglądają, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, cudowne maleństwa :) Nic, tylko podziwiać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwe cudeńka ;) Porywam kilka do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglądają te czekoladki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...