środa, 29 stycznia 2014

Krokiety jajeczno - porowe z kukurydzą

Miła odmiana bezmięsnych krokietów. Nadziane farszem z ugotowanych jajek, przesmażonego na maśle pora i słodkiej kukurydzy, z pewnością przypadną do gustu wszystkim zwolennikom naleśnikowych wariacji:) Są bardzo syte i po prostu smaczne:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 12 cienkich naleśników wg własnego, sprawdzonego przepisu
FARSZ:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 duże pory (zielone i białe części) + 1 łyżka masła do smażenia
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 3 jajka i bułka tarta do panierki + olej do smażenia


Naleśniki usmażyć, odstawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Pory oczyścić, drobno pokroić i przesmażyć na maśle aż zmiękną.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać łyżkę mąki, rozprowadzić ją mlekiem. Mieszać, by nie powstały grudki. Gdy zacznie gęstnieć dodać śmietanę, starte jajka, przesmażone pory i kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Na końcu połączyć z startym żółtym serem, wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety.
Panierować w jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron.




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję:) Były naprawdę bardzo smaczne...

      Usuń
  2. Ciekawy farsz - te składniki dotychczas razem to w sałatkach widziałam, nie pomyślałabym o krokietach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie sałatka z jajkami, porem, żółtym serem i kukurydzą jest jedną z moich ulubionych:) W krokietach też podbiła moje serducho:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...