czwartek, 13 czerwca 2013

Tort truskawkowo - kokosowy na zakręconym spodzie

Sezon truskawkowy w pełni, co widać praktycznie na większości blogach kulinarnych:) Ja też przedstawiam Wam dziś przepis z wykorzystaniem tych królujących w czerwcu owoców. Połączenie dojrzałych truskawek z mleczkiem kokosowym jest nieziemskie... Tort jest obłędnie smaczny i zarazem elegancki, chociaż wcale nie trudny do zrobienia i nie wymagający dużego nakładu pracy. Zalicza się do tych "tortów na szybko" bez pieczenia, gdyż jego spodem są kawałki gotowej rolady truskawkowej, który dają końcowy efekt pięknie zakręconej podstawy. Tort, przez swą prostotę wykonania będzie nie tylko miłym dodatkiem do wakacyjnej kawki, ale także pięknie prezentującym się prezentem dla niejednego jubilata:)






Składniki na tortownicę o średnicy 22cm:
  • 1 gotowa rolada z nadzieniem truskawkowym (350g)
MASA TRUSKAWKOWA:
  • 400 g truskawek
  • 300 ml serka homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny + 50 ml mleka
MASA KOKOSOWA:
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 50 ml mleka
  • wiórki kokosowe i truskawki do dekoracji






Roladę pokroić na kawałki grubości ok. 2 cm. Poukładać je ciasno obok siebie na dnie tortownicy.
MASA TRUSKAWKOWA:
Z truskawek odłożyć kilka sztuk (4-5) i pokroić je w bardzo drobną kosteczkę. Resztę zmiksować na mus, połączyć z serkiem i cukrem waniliowym.
Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić. Następnie ostudzić i połączyć z masą truskawkową, miksując. Tężejącą masę wylać na spód z roladek. Wstawić do lodówki.
MASA KOKOSOWA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Połączyć z mleczkiem kokosowym, posłodzić.
Żelatynę namoczyć w mleku. Gdy napęcznieje podgrzać, rozpuścić. Następnie ostudzić i połączyć z masą kokosową, miksując. Tężejącą masę wylać na zastygłą masę truskawkową. Tort wstawić do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Ozdobić kawałkami truskawek.








5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...