piątek, 21 czerwca 2013

Tarta cebulowa

Może to nie czas, miejsce i pora roku, zwłaszcza w ostatnie upalne dni, ale jakoś mnie tak naszło na cebulową tartę...:) Bardzo ją lubię, czasami robię ją także na cieście francuskim, ale ta na klasycznym kruchym jest jednak najlepsza. 






Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:

CIASTO KRUCHE:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 1/2 kg cebuli
  • 50 g masła
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka 
*szklanka o pojemności 250 ml



KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę. Dodać schłodzone masło, jajko, żółtko i sól. Wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto owinąć w folię, schłodzić w lodówce, a następnie wylepić nim formę do tarty.
FARSZ:
Cebulę pokroić w piórka, przesmażyć na maśle. Wystudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać startym na tarce żółtym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Wylać na ser. Wierzch lekko oprószyć mieloną papryką.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 - 35 minut w 180 stopniach.






7 komentarzy:

  1. Ubóstwiam tarty cebulowe! Maślane ciasto i wyrazisty farsz... Pyszności! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. takie to ja lubię tarty:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cebulę kocham także za potencjał jaki w sobie kryje, domowe tarty lubię. Efekt końcowy wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Śmietana ma być kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  5. pyycha!!! ja dodałam do cebulki jeszcze trochę jabłka pokrojonego w kosteczkę i wyszło mega! świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam farsz do tarty z Pani przepisu i wyszedł przepyszny! Bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...