wtorek, 18 czerwca 2013

Różane babeczki z rabarbarem

Póki sezon na rabarbar trwa, warto spróbować tych pysznych babeczek z różanym nadzieniem i kawałkami rabarbaru. Słodka różana konfitura i kwaskowaty rabarbar idealnie do siebie pasują. Spróbujcie sami...;)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
  • niecałe 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 małych łyżeczek gęstej konfitury różanej
  • 1 łodyga rabarbaru
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę.
Połowę ciasta rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Następnie nałożyć po łyżeczce konfitury różanej i przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać rabarbarem. (ja każdy kawałek rabarbaru maczam z jednej strony w mące i tą stroną układam na wierzchu ciasta. Dzięki temu owoce się nie zatapiają.)
Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.





3 komentarze:

  1. mniam, jaki to musiał być cudny aromat podczas pieczenia!
    Dziękuję za dodanie muffinek do rabarbarowej akcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, był!:) Ale smak zdecydowanie zwyciężył nad aromatem, zwłaszcza te różane wnętrze. Mniam...:)

      Usuń
  2. Efekt naprawdę powalający :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...