piątek, 28 czerwca 2013

Babeczki z czereśniami i czekoladą

Maślankowe babeczki, które na pierwszy rzut oka, od razu kojarzą się z latem i krótkim czereśniowym sezonem. W towarzystwie czekolady stanowią prawdziwą ucztę dla niejednego łasucha:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
  • niecałe 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g czereśni
  • 3 łyżki drobnych chipsów czekoladowych lub pokrojona w drobną kostkę czekolada mleczna
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.
Czereśnie umyć, wypestkować, przekroić każdą na pół. Oprószyć lekko mąką i dodać do ciasta. Na końcu dodać chipsy czekoladowe i wszystko delikatnie wymieszać.
Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.



3 komentarze:

  1. kuszą te babeczki, aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają:) zrobię takie na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne są :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...