niedziela, 19 maja 2013

Pieczone szparagi

Najprostszy sposób przyrządzenia tych królujących w maju warzyw - szparagów. Upieczone z oliwą i solą, a na końcu posypane startym parmezanem. Tak przyrządzone smakują wyśmienicie zarówno solo, jak i w roli dodatku do mięsa.






  • pęk świeżych, zielonych szparagów
  • kilka łyżek oliwy
  • sól (najlepiej morska)
  • 1-2 łyżki startego parmezanu


Szparagi umyć, obciąć twarde końcówki (te w kolorze lekko purpurowym). Ułożyć na blasze, polać oliwą, posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut (do miękkości. Miękkość sprawdzić po ok. 15 minutach, wbijając widelec). Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem.








5 komentarzy:

  1. bardzo lubie takie, dobry pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie pęczek szparagów nadal czeka... Chyba przyrządzę je tak jak proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować. Zawsze jest mi żal wylewać wodę po ugotowanych warzywach, bo pozbywam się wielu cennych składników odżywczych, dlatego poszukuję takich sposobów, by unikać tego marnotrawstwa. Pieczenie może być takim sposobem, ale szparagi...? Ja zwykle duszę w niewielkiej ilości wody. Jak nie spróbuję, to się nie przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi jakoś bardziej smakują pieczone szparagi niż gotowane. Ale jak spróbujesz, to sama ocenisz które dla Ciebie lepsze;)
      pozdrawiam!

      Usuń
  4. chce mi się takich... w towarzystwie pieczonego kurczaka... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...