piątek, 17 maja 2013

Lekki deser rabarbarowy

Sezon na rabarbar w pełni, stąd też ten szybki i bardzo prosty deser, który ucieszy zwłaszcza tych, którzy liczą kalorie. Połączenie lekkiego jogurtu z musem z rabarbaru z nutką wanilii. Smaczna, zdrowa przyjemność...:)






Składniki na 2 porcje:
  • 4 laski rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml lekkiego, naturalnego jogurtu
  • sypka stevia (ok. 4 łyżeczki)
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej


Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki. Wrzucić do rondelka, nalać tyle wody by przykryła rabarbar, włożyć całą laskę wanilii, gotować na małym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje i zrobi się z niego mus (ok. 10 min). Wyciągnąć laskę wanilii. Jeśli mus jest zbyt rzadki, odsączyć go na sicie. Mus posłodzić stevią.
Jogurt posłodzić stevią, dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej, wymieszać.
Do szklanek lub pucharków nakładać na przemian jogurt i mus. Podawać lekko schłodzone.
Jeśli nie jesteś na diecie, stevię zastąp cukrem.







6 komentarzy:

  1. Przepyszne ! Zjadlabym takie :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście bardzo lekki:) i na pewno pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła :) fajny pomysł, rabarbar mam więc chyba sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. deser w szklance, orzeźwiający i zdrowy:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do rabarbarowej akcji!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na apetyczny i lekki deser :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie, Kamila :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super,jutro robię!:)
    Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...