niedziela, 21 kwietnia 2013

Placuszki bananowe

Witam po małej przerwie, związanej z moim urlopem. 
Na start pyszne, szybkie i łatwe placuszki bananowe. Nie wiesz co zrobić z czerniejącymi już bananami - to idealny pomysł!






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • ok. 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego + kilka kropel esencji waniliowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 większe dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny
  • ok. pół szklanki* mleka
  • 2 łyżki oleju

* szklanka o pojemności 250 ml



W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia cukier i sól.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju ( jeśli masz dobrą, teflonową patelnię, spróbuj usmażyć je bez tłuszczu). Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.







9 komentarzy:

  1. Idealnie rumiane :) Można zgłodnieć od patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi zapachniało bananami, chętnie bym je przyjęła na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widać, że strasznie wchłonęły tłuszcz, lepiej dodać łyżkę oleju do ciasta i smażyć na teflonie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja dusiu. Niestety moja patelnia wręcz prosi się o wymianę, smażenie bez oleju nie wchodzi w grę, stąd też placki na zdjęciach wyszły jak wyszły...

      Usuń
  4. Idealne aż chce się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zastąpiłam mleko wodą i smażyłam na teflonie, wyszły idealne :) Dziękuję za pyszny przepis i pozdrawiam! Iza

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, że smakowały. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedne ze smaczniejszych, jakie robiłam, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre, robiłam je już dwa razy i wyszły bardzo dobre :) smażyłam bez tłuszczu na patelni teflonowej a także z dodatkiem oleju kokosowego i nie jestem w stanie określić które lepsze bo delikatnie różnią się wizualnie i smakowo dlatego nie można poprzestać na zrobieniu ich raz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...