Kolejny pomysł na pierś z kurczaka. Tym razem mocno aromatyczna, miękka i soczysta o kwaskowatym cytrynowym smaku w towarzystwie pieczarek. Polecam na szybki obiad!
Zmodyfikowany przepis ze strony 3 fat chicks on a diet
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- pół łyżeczki soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- sok z 1 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 ml białego wina
Piersi oczyścić i podzielić na filety. Do woreczka wsypać mąkę z przyprawami. Do mieszanki włożyć piersi, potrząsnąć workiem, obtaczając w mieszance piersi.
Na patelni rozgrzać masło lub margarynę. Obsmażyć piersi z obu stron. Wlać sok z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 5 minut aż sok wyparuje. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Podlać winem (ewentualnie bulionem drobiowym). Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Prosto i pysznie, takie przepisy się super sprawdzają.
OdpowiedzUsuńPrzeglądam Twojego bloga i masz same świetne przepisy!! :) Jestem w szoku,czemu ja Cie wczesniej nie znalazłam :)
OdpowiedzUsuńJesteś na diecie?
pozdrawiam , Dusia
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz. Co do twojego pytania droga Dusiu o dietę - owszem, przez większość dni tygodnia jem zdrowiej i mniej kalorycznie, za to niestety w weekendy nie mogę sobie odmówić przyjemności, zwłaszcza tych słodkich;) Tak więc efektów na wadze żadnych:)
Usuńpozdrawiam!
genialny przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń