środa, 10 kwietnia 2013

Cytrynowa pierś z pieczarkami

Kolejny pomysł na pierś z kurczaka. Tym razem mocno aromatyczna, miękka i soczysta o kwaskowatym cytrynowym smaku w towarzystwie pieczarek. Polecam na szybki obiad!
Zmodyfikowany przepis ze strony 3 fat chicks on a diet






Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 ml białego wina


Piersi oczyścić i podzielić na filety. Do woreczka wsypać mąkę z przyprawami. Do mieszanki włożyć piersi, potrząsnąć workiem, obtaczając w mieszance piersi.
Na patelni rozgrzać masło lub margarynę. Obsmażyć piersi z obu stron. Wlać sok z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 5 minut aż sok wyparuje. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Podlać winem (ewentualnie bulionem drobiowym). Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.




5 komentarzy:

  1. Prosto i pysznie, takie przepisy się super sprawdzają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądam Twojego bloga i masz same świetne przepisy!! :) Jestem w szoku,czemu ja Cie wczesniej nie znalazłam :)
    Jesteś na diecie?
    pozdrawiam , Dusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miły komentarz. Co do twojego pytania droga Dusiu o dietę - owszem, przez większość dni tygodnia jem zdrowiej i mniej kalorycznie, za to niestety w weekendy nie mogę sobie odmówić przyjemności, zwłaszcza tych słodkich;) Tak więc efektów na wadze żadnych:)
      pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...