Znowu malutkie pączusie na jeden kęs z serka homogenizowanego, tym razem kokosowe. W połączeniu z polewą z białej czekolady tworzą prawdziwy rarytas. Będą "perłą" wśród innych czwartkowych słodkości.
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 2½ szklanki* mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 280 g serka "Danio" (do tych pączków polecam "Danio Intenso" kokosowe, 2 opakowania, każde po 140 g)
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- olej do głębokiego smażenia
- 2 tabliczki (200 g) białej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki 30% (ew. mleka, lub 1 łyżeczka masła)
- wiórki kokosowe do posypania
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wbić jajka i dodać resztę składników, serek, wiórki kokosowe i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Z ciasta odrywać małe kawałki i w rękach formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
W rondelku podgrzać śmietankę (ew. mleko, tylko nie gotować!. W ostateczności można rozpuścić łyżeczkę masła). Wrzucić połamaną czekoladę, rozpuścić, uzyskując polewę. Usmażone i ostudzone pączki maczać do połowy w polewie. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
Mmm wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńale genialny pomysł:) wyglądają rewelacyjnie uwielbiam białą czekoladę, pycha!
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia! a te pączki po prostu mi się będą po nocach śniły
OdpowiedzUsuńPublikacja takich zdjęć powinna być zabroniona. Wyglądają tak kusząco, że aż ma się ochotę wyciągnąć dłoń po nie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
Małe cudeńka :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł, wygląda zabójczo przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie perełki :) nie mogę doczekać się jutra
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają te maleństwa:D
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł. sciągnęły mnie tutaj, bo sie wyróżniały. A dodatkowo rafaello to mój smak!
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za bardzo miłe komentarze. Cieszę się, że zarówno przepis jak i moje małe "wypocinki" czyli zdjęcia się podobają. Pozdrawiam Was serdecznie i życzę wszystkim obłędnie pysznego tłustego czwartku!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis - trochę odmiany od tradycji nie zaszkodzi :)
OdpowiedzUsuń