niedziela, 3 lutego 2013

Mini pączki straciatella

Malutkie "niby pączki" na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem czekolady. Coś dla wielbicieli małych słodkości. 







Składniki na ok. 35 sztuk:
  • 2½ szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 280 g serka homogenizowanego straciatella
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • polewa czekoladowa

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml







Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wbić jajka i dodać resztę składników, serek i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm. Powykrawać z niego kieliszkiem małe kółka. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jeśli nie chcemy wałkować ciasta, możemy odrywać małe kawałki i w rękach formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej.
Usmażone i wystudzone pączki udekorować polewą czekoladową.










2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...