Malutkie "niby pączki" na bazie serka homogenizowanego z dodatkiem czekolady. Coś dla wielbicieli małych słodkości.
- 2½ szklanki* mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 280 g serka homogenizowanego straciatella
- 8 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
- polewa czekoladowa
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wbić jajka i dodać resztę składników, serek i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto. Na końcu dodać drobno posiekaną czekoladę. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5-1 cm. Powykrawać z niego kieliszkiem małe kółka. Wrzucać na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Jeśli nie chcemy wałkować ciasta, możemy odrywać małe kawałki i w rękach formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie wrzucamy na rozgrzany olej.
Usmażone i wystudzone pączki udekorować polewą czekoladową.
ale pyszne:)
OdpowiedzUsuńNiczym czekoladki...:)
OdpowiedzUsuń