czwartek, 7 lutego 2013

Karnawałowe róże

Jakże inny przepis mógłby się znaleźć na blogu w tłusty czwartek, jak wokół same pączki, chrusty i inne smażone słodkości. Wśród nich pięknie prezentujące się róże. Cieszą oko, podniebienie i brzuszek:) Raz w roku z pewnością możemy sobie na nie pozwolić, ba! wręcz inaczej nie wypada;)






Na ok. 12 - 15 sztuk:
  • 250 g mąki
  • 2 duże żółtka
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 białko
  • gęsta konfitura różana, lub inna w kolorze czerwonym
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • olej do smażenia


Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić żółtka, dodać cukier waniliowy i śmietanę. Zagnieść elastyczne i gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto rozwałkować dość cienko. Z ciasta powycinać 3 różnej wielkości koła. Każde z nich naciąć z brzegu. Składać ze sobą od największego do najmniejszego, łączenia smarować białkiem. dociskając palcem. Wrzucać na głęboki, rozgrzany tłuszcz najmniejszym płatkiem do dołu.  Smażyć z obu stron na złoty kolor. Środek usmażonej róży udekorować konfiturą. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...