czwartek, 28 lutego 2013

Enchilada z indykiem

Jadłam już enchiladę z kurczakiem, wołowiną, ale tym razem postanowiłam zrobić ją z mielonym mięsem z indyka. Użyłam indyczej piersi, dzięki czemu danie jest troszkę mniej kaloryczne. Jeśli jesteś zwolennikiem dość ostrej kuchni meksykańskiej, to danie z pewnością Ci posmakuje.






Składniki na 8 sztuk:
  • 8 kukurydzianych tortilli
  • 1/2 kg zmielonej piersi z indyka
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki ostrej papryki,szczypta pieprzu cayenne
  • 100 g sera żółtego
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 250 ml sosu pomidorowego lub pomidorowo-paprykowego (ja użyłam gotowego ze słoika). Może być również gotowy sos do enchilady






Cebulę drobno posiekać, wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać mięso z indyka, ocet, wyciśnięty ząbek czosnku, oregano, ostrą mieloną paprykę, pieprz cayenne. Przyprawić solą  i pieprzem, krótko przesmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i sos pomidorowy. Smażyć ok. 5 minut. Na końcu dodać przepłukaną wcześniej  na sitku czerwoną fasolę, wszystko wymieszać, ewentualnie przyprawić do smaku. Farsz ma być dość ostry.
Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną sosu z farszu do enchilady. Kukurydziane tortille smarować farszem, zwijać w rulony. Ułożyć ciasno obok siebie, wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać drobno posiekaną papryczką chilli i startym na tarce serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 175 stopniach.
Polecam podawać z kwaśną śmietaną.








11 komentarzy:

  1. Pyszne danie!:-) Uwielbiam enchilada:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Zapraszam do częstszego zaglądania:)

      Usuń
  3. lubię takie dania, wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tutaj też smakowitości kuszą...

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepadam za kuchnią meksykańską, Twoja enchilada rewelacyjnie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia ! Bardzo chciałabym je zrobić sama od A do Z. Moje pytanie brzmi. Czy masz może przepis na kukurydziane tortille ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Julio! Niestety, przepisu na kukurydziane tortille nie mam, zawsze używam gotowych z supermarketu. Mam jedynie przepis na kukurydziane naleśniki, jeśli Cię interesuje:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...