Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne kotlety mielone i szukasz jakiejś małej innowacji, polecam ten przepis. Kotlety z mielonej indyczej piersi są delikatne, bardziej "light" niż tradycyjne wieprzowe i po prostu pyszne. Kotlety z nutą prowansalskich ziół, z dodatkiem parmezanu, zatopione w pomidorowym sosie z "czapeczką" z rozpuszczonej mozzarelli. Mniam...
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 1/2 kg zmielonego mięsa z piersi indyka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 5 łyżeczek startego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber, majeranek, tymianek. Wszystkie zioła można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich
- 300 ml sosu do spaghetti lub zwykłego pomidorowego (ja użyłam gotowego w słoiku)
- 125 g mozzarelli
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, parmezan, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przesmażoną cebulę. Wszystko wymieszać, najlepiej ręką. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kotlety zalać sosem pomidorowym, na każdym ułożyć plaster mozzarelli. Przykryć, dusić na małym ogniu ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.
wyglądają rewelacyjne. Muszą też wspaniale smakować...
OdpowiedzUsuńOj przyda się jakaś odmiana :D
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się ogromnie ten przepis, z pewnością będzie dla mnie inspiracją. :)
OdpowiedzUsuńw takim razie cieszę sie bardzo, że mogłam Cie czymś zainspirować:)
Usuńmam rozumieć, że czosnek dodajemy z resztą składników do miski, mieszając go z mięsem?
OdpowiedzUsuńTak. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa
UsuńNa pewno zrobię te kotlety. Pyszności!
OdpowiedzUsuń