niedziela, 3 marca 2013

Kotlety z indyka z parmezanem w sosie pomidorowym

Jeśli znudziły Ci się już tradycyjne kotlety mielone i szukasz jakiejś małej innowacji, polecam ten przepis. Kotlety z mielonej indyczej piersi są delikatne, bardziej "light" niż tradycyjne wieprzowe i po prostu pyszne. Kotlety z nutą prowansalskich ziół, z dodatkiem parmezanu, zatopione w pomidorowym sosie z "czapeczką" z rozpuszczonej mozzarelli. Mniam...






Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 1/2 kg zmielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 5 łyżeczek startego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber, majeranek, tymianek. Wszystkie zioła można zastąpić gotową mieszanką ziół prowansalskich
  • 300 ml sosu do spaghetti lub zwykłego pomidorowego (ja użyłam gotowego w słoiku)
  • 125 g mozzarelli
  • olej do smażenia



Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą, parmezan, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przesmażoną cebulę. Wszystko wymieszać, najlepiej ręką. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety. Usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Kotlety zalać sosem pomidorowym, na każdym ułożyć plaster mozzarelli. Przykryć, dusić na małym ogniu ok. 5 minut, aż ser się rozpuści.





7 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjne. Muszą też wspaniale smakować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodobał mi się ogromnie ten przepis, z pewnością będzie dla mnie inspiracją. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie cieszę sie bardzo, że mogłam Cie czymś zainspirować:)

      Usuń
  3. mam rozumieć, że czosnek dodajemy z resztą składników do miski, mieszając go z mięsem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa

      Usuń
  4. Na pewno zrobię te kotlety. Pyszności!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...