wtorek, 29 stycznia 2013

Sałatka brokułowa z fasolą

Jadłam już różne warianty sałatek z brokułami i praktycznie za każdym razem mi smakują. Dziś przedstawiam Wam wersję z czerwoną fasolą, sosem czosnkowym, który według mnie idealnie komponuje się z brokułami i z chrupiącym, prażonym słonecznikiem. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka.






  • ok. 250-300 g brokułów
  • pół opakowania sera feta (100g)
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • garść prażonego słonecznika
SOS:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu, cukru, słodkiej mielonej papryki i ziół prowansalskich



Brokuły podzielić na różyczki, wrzucić na posolony wrzątek, ugotować "al dente" (gotować ok. 3-4 minuty). Przelać na durszlak, wystudzić, przełożyć do naczynia.
Ser feta pokroić w kostkę, posypać nim brokuły.
Fasolę przełożyć na sitko, przelać wodą w celu oczyszczenia jej z zalewy. Wyłożyć ją na ser feta.
Majonez wymieszać z jogurtem, wyciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami. Sosem polać sałatkę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem.






 

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...