poniedziałek, 28 stycznia 2013

Koperty z budyniem i morelami

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Obok tradycyjnych chrustów, pączków i karnawałowych róż, mogą znaleźć się te pyszne koperty z budyniem i morelami. Zaraz po upieczeniu są dość twarde, ale już na drugi dzień miękną. Wystarczy zaraz po upieczeniu i przestudzeniu nakryć je folią aluminiową i zostawić tak na całą noc w temp. pokojowej.






Składniki na ok. 25 sztuk:
  • 2 szklanki* mąki
  • pół kostki margaryny
  • pół szklanki* gęstej, kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
NADZIENIE:
  • 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 4 morele (mogą być z puszki)

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml






NADZIENIE:
250 ml mleka wlać do rondelka, podgrzać. Resztę mleka (czyli 100 ml) wymieszać z proszkiem budyniowym i jeśli budyń nie jest słodzony, również z 2 łyżkami cukru. Na gotującym się mleku ugotować budyń, odstawić do przestygnięcia. Morele obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do budyniu, dokładnie wymieszać.

Margarynę wyciągnąć z lodówki ok. 15 minut przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta.
Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto (podsypywać mąką, gdyby kleiło się do rąk). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0,5 cm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku. ok. 5 cm. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia, zlepiać przeciwległe rogi, tworząc kopertę. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, ok. 25-30 minut w 200 stopniach.
Upieczone i wystudzone koperty można posypać cukrem pudrem.





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...