wtorek, 15 stycznia 2013

Karnawałowe paszteciki

Karnawał w pełni, więc i na blogu przyszedł czas na przekąski na "jeden kęs". Koreczki, kanapeczki, sałatki, śledziki, paszteciki... Proste w przygotowaniu małe cudeńka przygotowywane zazwyczaj w hurtowych ilościach, mają kusić wyglądem i zapachem, tak by goście chętnie po nie sięgali. I takie są właśnie drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Gościom z pewnością przypadną do gustu. Zanim się zorientujesz, na stole już ich nie będzie:))






Składniki na ok. 30 sztuk:

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 1/2 szklanki* mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
FARSZ:
  • 250 g mięsa z rosołu ( u mnie kurze udka)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 1 białko do posmarowania
* szklanka o pojemności 250 ml



CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż rozczyn urośnie).
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i roztopione i ostudzone płynne masło. Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto odstawić  na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć je ściereczką).
FARSZ:
Pieczarki drobniej pokroić. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, posolić, usmażyć. Ugotowane mięso z rosołu zmielić w maszynce razem z pieczarkami z cebulą. Farsz wymieszać, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, łyżkę miękkiego masła, doprawić solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta powykrawać szklanką kółka, część z nich zostawić całe, a z części powykrawać kieliszkiem w środku "dziurkę". Całe kółka i te "dziurawe" skleić ze sobą, brzegi docisnąć widelcem.






W środku każdego pasztecika umieścić kulkę mięsnego farszu, a w jej środek wcisnąć lekko plasterek oliwki. Paszteciki posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.











7 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, wspaniałe cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyglądają, takie nietypowe jak na pasztaciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wyglądają te paszteciki i na pewną są równie pyszne:) Myślę, że zamiast ciasta drożdżowego można użyć gotowego ciasta francuskiego - powinno wyjść równie apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie i jak ładnie się prezentują :)

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wyglądają, aż chce się zjeść kilka:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...