Bardzo słodkie ciasteczka na bazie samych białek. W smaku trochę przypominają bezy, są jednak nieco twardsze i nie takie lekkie. Zaraz po upieczeniu dość twarde, na drugi dzień troszkę miękną. Szybkie w przygotowaniu, smaczne małe co nieco.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 3 białka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 200 g mielonych migdałów
Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując wsypywać stopniowo cukier. Na końcu wsypać zmielone migdały i wszystko wymieszać łyżką. Masę kłaść łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 120 stopniach.
są bardzo ładne :]
OdpowiedzUsuńŚliczne:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńmusza być pyszne!
OdpowiedzUsuńz chęcią zjadłabym kilka;]
Takie lekkie chmurki migdałowe:D
OdpowiedzUsuń