poniedziałek, 14 stycznia 2013

Białkowe ciasteczka migdałowe

Bardzo słodkie ciasteczka na bazie samych białek. W smaku trochę przypominają bezy, są jednak nieco twardsze i nie takie lekkie. Zaraz po upieczeniu dość twarde, na drugi dzień troszkę miękną. Szybkie w przygotowaniu, smaczne małe co nieco.







Składniki na ok. 30 sztuk:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów


Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując wsypywać stopniowo cukier. Na końcu wsypać zmielone migdały i wszystko wymieszać łyżką. Masę kłaść łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić na nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 120 stopniach.







5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...