Uwielbiam tą sałatkę... Lekka, kolorowa, pełna chrupiących warzyw. Do tego ser feta pokrojony w kostkę i sos bazyliowy z czosnkiem. Idealna na wszelakie przyjęcia, a także jako dodatek do mięsnego obiadu. Chociaż sama w sobie też jest pyszną przekąską, np. na kolację. Naprawdę polecam!
- pół główki kruchej sałaty
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona lub żółta papryka
- pół cebuli
- 200 g sera feta
- 1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii (może być suszona, wtedy dać jej pół łyżeczki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz, odrobina cukru
Wszystkie warzywa umyć. Sałatę porwać na drobne kawałki. Resztę warzyw pokroić dowolnie (ja lubię większe cząstki pomidora, paski papryki i bardzo cienkie piórka cebuli). Wszystkie warzywa wymieszać. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę.
Uwielbiam! Robię podobną, ale dodaję jeszcze jajko ugotowane na twardo podzielone na ćwiartki:)
OdpowiedzUsuńO! Fajne urozmaicenie. Muszę kiedyś spróbować:)
Usuńlekko kolorowo - lubię
OdpowiedzUsuń