niedziela, 11 listopada 2012

Zupa krem z buraków

Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zupa buraczkowa. Kolorkami jak ulał pasuje do dzisiejszego Święta;)







BULION WARZYWNY:
  • ok. 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 por lub cebula
  • 1 pietruszka z natką
  • 1 seler
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz

  • ½ kg ugotowanych buraków
  • ok. ½ kg ziemniaków
  • 1 jabłko
  • sok z cytryny
  • tymianek, koperek (mogą być suszone)
  • sól, pieprz
  • śmietanka 18% do zup




Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu razem z obranym i startym na tarce jabłkiem. Dodać tymianek i koperek. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać starte na tarce buraki i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
3/4 zupy zmiksować na krem i wymieszać z niezmiksowaną częścią. Na końcu zupę zabielić śmietanką.








5 komentarzy:

  1. kulinarne świętowanie super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł, zmodyfikowany
    poprzez dodanie serka feta w kostkach
    wrzuconego przed podaniem do zupy

    Aga M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...