Smaczne ciasteczka z płatkami owsianymi i morzem bakalii. Znajdziesz w nich rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe, możesz dodać także ulubione suszone owoce. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i pożywne.
Przepis znaleziony w gazetce "Przyślij przepis". Można go również zobaczyć na stronie internetowej magazynu www.przyslijprzepis.pl
Składniki na ok. 35 sztuk:
- 350 g musli
- 150 g błyskawicznych płatków owsianych
- 1 szklanka cukru*
- 2 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- po 2 łyżki wiórków kokosowych, orzechów mielonych, suszonych owoców lub rodzynek
- kilka kropel olejku migdałowego
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Do miski wsypać musli, płatki owsiane, wiórki, orzechy i rodzynki (lub suszone owoce). Dodać cukier, proszek do pieczenia i masło. Wbić jajka. Wyrobić elastyczne ciasto. Z masy formować owalne ciasteczka, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 1 cm odstęp. Ja zawsze piekę początkowo 2-3 ciastka, by sprawdzić czy ciasto ma dobrą konsystencję. Jeśli ciastka będą się zlewały podczas pieczenia, to znak by dodać do masy więcej płatków owsianych. Ciastka piec na złoty kolor, ok. 15-20 minut w 160 stopniach.
Doskonale nadaje się do konkursu śniadaniowego który do końca miesiąca trwa na moim blogu: http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń