niedziela, 4 listopada 2012

Gorąca czekolada pomarańczowa

Czekolada na gorąco z bardzo dobrze wszystkim znanym połączeniem z pomarańczą. Jako że aura za oknem sprzyja rozgrzewającym napojom, taki pitny deser z pewnością będzie miłym dodatkiem do długiego popołudnia. Po za tym zapach czekolady i pomarańczy miło kojarzy się z atmosferą Świąt, do których przecież co raz bliżej...:)






Składniki na 2 porcje:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 tabliczka (100g) ciemnej czekolady
  • skórka strata z 1 dużej pomarańczy
  • 2-3 krople olejku pomaranczowego
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
  • bita śmietana (może być z sprayu)


Do rondelka wlać mleko ze śmietanką.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki. Skórkę drobno posiekać i dodać do mleka ze śmietanką. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Po tym czasie do mleka ze smietanką i skórką wrzucić połamaną czekoladę. Dodać olejek pomarańczowy. Wszystko podgrzać, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladę przelać przez sitko do szklanki (by pozbyć się skórki). Posłodzić do smaku. Podawać z bitą śmietaną.



5 komentarzy:

  1. Świetne połączenie smaków:)uwielbiam gorącą czekoladę a z nutą pomarańczy musi być pyszny.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach... już nie mogę doczekać się Świąt i cieszę się, że nie tylko ja już o nich myślę :)) Czekolada wygląda fantastycznie, muszę taką zrobić, to i mi będzie bardziej pachniało Świętami :))) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i pomarańcza to świetne połączenie - jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio jestem w świątecznym nastroju. Taka czekolada musi być niebiańska w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam sie w calej rozciaglosci - zapach pomaranczy to zdecydowanie zapach Swiat :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...