piątek, 26 października 2012

Gorąca miętowa czekolada

Kolejny przepis na rozgrzewającą czekoladę, idealną na coraz dłuższe jesienne wieczory. Tym razem z nutką mięty. Jest przepyszna....






Składniki na 2 porcje:
  • 350 ml mleka (najlepiej 3,2%)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 9 kostek gorzkiej czekolady 
  • 100 g miętowych cukierków (ja użyłam przezroczystych landrynek)
  • bita śmietana (może być w sprayu)
  • listki świeżej mięty do dekoracji



Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Dodać drobno pokruszone cukierki miętowe i połamaną czekoladę. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukierków i czekolady. Gorący napój przelać do szklanek, wierzch udekorować sporą ilością bitej śmietany i listkami mięty.




5 komentarzy:

  1. Ja jestem nastawiona do połączenia mięty z czekoladą dość ostrożnie - nie zawsze mi smakuje. Ale Twoja czekolada kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...