niedziela, 21 października 2012

Babka ziemniaczana

Smak dzieciństwa... Babka absolutnie nie na słodko, lecz wytrawnie, z tartych ziemniaków z dodatkiem przesmażonej cebulki i kiełbasy. Z pewnością większość z Was już ją kiedyś jadła. Dla tych, których ominął jej smak, podaję przepis - sprawdzony, prosto od mojej mamy. Bo kto inny zrobi ją lepiej jak nie mama...?:)






Przepis na prostokątną blachę 25 x 35 cm:
  • ok. 2 ½  kg ziemniaków
  • 4 krótkie pętka kiełbasy (np. śląskiej)
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, ew. ulubiona przyprawa do ziemniaków
  • 7 łyżek mąki pszennej (ilość mąki trzeba dopasować do odmiany ziemniaków, masa ma być dość gęsta)
  • olej do smażenia i wysmarowania blachy


Cebule obrać, pokroić w piórka. 3 pętka kiełbasy pokroić w kostkę. Wszystko przesmażyć na oleju, odstawić do ostygnięcia.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane, lub potraktować specjalną maszyną do tarcia ziemniaków (będzie prościej:)).
Starte ziemniaki połączyć z przesmażoną kiełbasą i cebulką. Wbić 3 jajka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Przeprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę.
Masę wylać do blachy wysmarowanej olejem. Na wierzchu poukładać plasterki kiełbasy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w 190 stopniach. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić w nim babkę jeszcze jakieś 15-20 minut.

Do babki można jeszcze dodać przesmażony boczek. Mi najlepiej smakuje odsmażana i polana ketchupem.






9 komentarzy:

  1. Chodzi za mna taka babka od pewnego czasu, ale jakoś nie mogę się do niej zabrać...

    OdpowiedzUsuń
  2. babka ziemniaczana ma byc pieczona w grubym garnku z pokrywką wtedy nie wysycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, nie zaprzeczam. Moja, pomimo tego, że pieczona bez przykrycia i to ZAWSZE w na blasze NIGDY nie wychodzi sucha i nigdy nie wychodziła. Przepis mojej mamy, od ponad 20 lat babka robiona w ten sam sposób:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. liść laurowy w babce ? w środku / jem a ty liść tfu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w babce! Liść laurowy to pikuś, wyobraź sobie jakbyś trafił(a) na kulkę ziela angielskiego, to dopiero "tfu". A tak poważniej, przecież liścia nie jesz, jest dość łatwy do zauważenia, więc przed jedzeniem z powodzeniem się go pozbędziesz. W bigosie też są liście laurowe, a przecież chyba nie pochłaniasz ich razem z kapustą?;)
      pozdrawiam

      Usuń
  4. w moim domu rodzinnym, babkę ziemniaczaną robi się bez ziela angielskiego i liścia laurowego i robiąc babkę z przepisu, też ich nie dodałam. Babka wyszła cudowna i w całym domku pięknie pachniało...rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jutro ją zaserwuję, ale bez kiełbaski, bo będzie dodatkiem do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...