niedziela, 12 sierpnia 2012

Tzatziki

Tzatziki, znane także pod nazwą "cacyki", to gęsty jogurtowy dip rodem z Grecji, którego podstawą są świeże ogórki i czosnek. Świetny dodatek do dań z grilla, a także smażonych lub pieczonych warzyw i mięsa.






  • 1 długi świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 150 - 200 ml gęstego jogurtu greckiego (można też użyć gęstej kwaśnej śmietany)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Ogórek obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posolić i odcisnąć z soku. Wymieszać z wyciśniętymi ząbkami czosnku, oliwą i jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem.
Można też dodać do smaku odrobinę soku z cytryny lub drobno posiekaną miętę.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...