piątek, 24 sierpnia 2012

Ryba pieczona z mozzarellą i pomidorami

Rybka inaczej? Bez panierki? - Proszę bardzo!:) Zapiekana w folii, pod pyszną piramidką ze świeżych pomidorów, bazylii i mozzarelli. Ja użyłam filetów z dorsza, ale Wy możecie zrobić to danie z inną, swoją ulubioną rybką. Smacznie i zdrowo! Polecam!






Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z ulubionej ryby - polecam dorsza
  • 1 pomidor
  • 125 g mozzarelli
  • kilka świeżych listków bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny


Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić na noc do lodówki.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry. Ser mozzarella również pokroić w plastry.
Na każdym rybnym filecie układać na przemian plaster pomidora, mozzarelli i świeży liść bazylii. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy filet owinąć folią aluminiową i piec ok. 35 minut w 180°C. Po tym czasie rozwinąć rybę z folii i zapiec z wierzchu jeszcze 5 minut.

  Pomidorowe inspiracje

2 komentarze:

  1. jakże po włosku!
    podoba mi się ten sposób na rybkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. To dopiero jest zdrowa ryba :) połączenie mozzarella+bazylia+pomidor jest jednym z moich ulubionych, ale do tej pory próbowałam tylko z kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...