Rybka inaczej? Bez panierki? - Proszę bardzo!:) Zapiekana w folii, pod pyszną piramidką ze świeżych pomidorów, bazylii i mozzarelli. Ja użyłam filetów z dorsza, ale Wy możecie zrobić to danie z inną, swoją ulubioną rybką. Smacznie i zdrowo! Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 2 filety z ulubionej ryby - polecam dorsza
- 1 pomidor
- 125 g mozzarelli
- kilka świeżych listków bazylii
- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny
Filety z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem cytrynowym. Wstawić na noc do lodówki.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry. Ser mozzarella również pokroić w plastry.
Na każdym rybnym filecie układać na przemian plaster pomidora, mozzarelli i świeży liść bazylii. Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Każdy filet owinąć folią aluminiową i piec ok. 35 minut w 180°C. Po tym czasie rozwinąć rybę z folii i zapiec z wierzchu jeszcze 5 minut.
jakże po włosku!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten sposób na rybkę.
To dopiero jest zdrowa ryba :) połączenie mozzarella+bazylia+pomidor jest jednym z moich ulubionych, ale do tej pory próbowałam tylko z kurczakiem ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń