niedziela, 5 sierpnia 2012

Kotlety ziemniaczane z mięsem

W moim domu, najczęstszym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z obiadu, są kopytka lub kotlety ziemniaczane. Tym razem z mięsnym farszem. Smacznie, prosto i ekonomicznie:)






  • ugotowane ziemniaki (konkretnej ilości nie podaję, zależy ile ziemniaków mamy do wykorzystania, lub ile kotletów chcemy zrobić. Z ok. pół kg ziemniaków wychodzi 6 kotletów)
  • mięso drobiowe z rosołu + warzywa ( u mnie 3 duże udka, 2 marchewki, pół pora i 1 pietruszka)
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia




Mięso z rosołu zmielić razem z ugotowanymi warzywami. Wcisnąć ząbek czosnku, przyprawić.
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce, lub utłuc. Dodać jajko i tyle mąki, by powstała odchodząca od ręki masa. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety, nadziewać mięsnym farszem. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.




2 komentarze:

  1. jeszcze nigdy nie jadłam takich kotletów... a dam głowę, że by mi smakowały, bo lubię odsmażane ziemniaki, szczególnie z mięsnym dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię w moim domu pyszne polecam, z kwaśną śmietaną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...