piątek, 1 czerwca 2012

Naleśnikowy twister

Chrupiące kąski kurczaka w tradycyjnej panierce, przykryte warzywami i polane sosem czosnkowym, zawinięte w naleśnik. Jak dla mnie taki twister jest po prostu rewelacyjny!
Zainspirowałam się przepisem na twisterki znalezionym na "Wielkim Żarciu", którego autorką jest assica.






Składniki na 6 sztuk:

NALEŚNIKI:

Usmażyć 6 naleśników wg własnego, sprawdzonego przepisu, lub korzystając z tego:
  • ok. 2 szklanki mąki
  • pół litra mleka
  • 1 jajko
  • sól, odrobina cukru
 FARSZ:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jajka + bułka tarta (składniki panierki)
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • pół długiego, świeżego ogórka
  • ketchup
SOS CZOSNKOWY:
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, odrobina cukru, szczypta mielonej papryki

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć naleśniki.
SOS CZOSNKOWY:
Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami. Piersi kurczaka pokroić w dość dużą kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Panierować każdy kawałek kurczaka w jajku i bułce tartej, usmażyć na złoto na oleju.
Sałatę porwać lub pokroić na drobne kawałki. pomidory i ogórka pokroić w kostkę, lub talarki.
Każdy naleśnik posmarować ketchupem, posypać sałatą, na sałacie ułożyć ciepłe kąski kurczaka, przykryć warzywami i polać sosem czosnkowym. Zwinąć w twister. Przed zwijaniem naleśniki można krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...