Chrupiące kąski kurczaka w tradycyjnej panierce, przykryte warzywami i polane sosem czosnkowym, zawinięte w naleśnik. Jak dla mnie taki twister jest po prostu rewelacyjny!
Zainspirowałam się przepisem na twisterki znalezionym na "Wielkim Żarciu", którego autorką jest assica.
Składniki na 6 sztuk:
NALEŚNIKI:
Usmażyć 6 naleśników wg własnego, sprawdzonego przepisu, lub korzystając z tego:
- ok. 2 szklanki mąki
- pół litra mleka
- 1 jajko
- sól, odrobina cukru
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka + bułka tarta (składniki panierki)
- pół główki sałaty lodowej
- 2 pomidory
- pół długiego, świeżego ogórka
- ketchup
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, odrobina cukru, szczypta mielonej papryki
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować i usmażyć naleśniki.
SOS CZOSNKOWY:
Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem, wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami. Piersi kurczaka pokroić w dość dużą kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Panierować każdy kawałek kurczaka w jajku i bułce tartej, usmażyć na złoto na oleju.
Sałatę porwać lub pokroić na drobne kawałki. pomidory i ogórka pokroić w kostkę, lub talarki.
Każdy naleśnik posmarować ketchupem, posypać sałatą, na sałacie ułożyć ciepłe kąski kurczaka, przykryć warzywami i polać sosem czosnkowym. Zwinąć w twister. Przed zwijaniem naleśniki można krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej.
Pyszny naleśnik, wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń