Tradycyjny, delikatny i puszysty sernik z rodzynkami. Osobiście nie znoszę rodzynek w cieście, a zwłaszcza w sernikach, ale ten piekę specjalnie dla mojego męża:)
Przepis na blachę 20 cm x 30 cm
CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- niecałe pół szkl. cukru
- 2 żółtka
- pół kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 75 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
- 5 żółtek
- 1 szkl*. cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 300 ml mleka 3,2%
- kilka kropel olejku rumowego
- pół szklanki rodzynek
CIASTO KRUCHE:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić dno. Podpiec w piekarniku ok. 10-15 min. w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do masy stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Dokładnie utrzeć, dodać resztę składników, wlać mleko. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Nie przestraszcie się jeśli masa jest rzadka, taka właśnie ma być. Masę wylać na podpieczony spód. Piec ok. 50-55 min w 180 stopniach.
Wierzch sernika udekorować dowolnie. Można polać polewą czekoladową, lub lukrem, posypać orzechami, itp. Ja jednak przeważnie robię ten sernik z bezą, żeby zużyć pozostałe białka z żółtek dodanych do ciasta kruchego.
BEZA:
2 białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Następnie wsypuję stopniowo ok. 1i 1/2 szklanki cukru pudru. Po 40 min. pieczenia sernika wykładam bezę na wierzch i piekę dalej ok. 20 min. zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Bardzo apetyczny, i jakie piękne kropelki rosy . Nigdy mi jeszcze takie ładne nie wyszły.
OdpowiedzUsuńJa akurat uwielbiam rodzynki w serniku. Pozdrawiam cieplutko :)