Z pewnością nie jestem ekspertem kuchni meksykańskiej, ale enchiladas smakuje mi bardzo, zwłaszcza wykonane w domowych warunkach.. Dziś wersja z kurczakiem i sosem pomidorowo - paprykowym. Jak dla nas pycha!
Składniki na 8 sztuk:
- 8 placków tortilla (oryginalny przepis mówi o kukurydzianych, ja użyłam pszennych)
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- puszka czerwonej fasoli (ok.400 g)
- 500 ml sosu pomidorowo-paprykowego (ja użyłam gotowego ze słoika)
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz, mielona ostra papryka, pół łyżeczki cukru
Piersi pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wszystko smażyć ok. 5 min, po czym dodać ok.350 ml sosu pomidorowo-paprykowego i odsączoną fasolę z puszki. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ew. cukrem. Dusić wszystko kilka minut. Gotowy farsz ostudzić.
Tortille nadziewać farszem, posypać tartym żółtym serem (zostawić trochę na wierzch) i zwijać w rulony.
Prostokątną blachę posmarować małą ilością sosu pomidorowo-paprykowego. Układać obok siebie zwinięte w rulony tortille. Wierzch posmarować pozostałym sosem i posypać resztą tartego żółtego sera.
Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać ok. 15 min.
Podawać z kruchą sałatą z kwaśną śmietaną.
u mnie też danie z tortilli, enchilades jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńNie trzeba byc ekspertem, by docenic pyszne enchiladas :)
OdpowiedzUsuńnie trzeba mnie dwa razy kusić ;]
OdpowiedzUsuńpyszne, pyszne!
Zdecydowanie nie trzeba być ekspertem :) A enchiladas bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń