wtorek, 1 maja 2012

Enchiladas z kurczakiem

Z pewnością nie jestem ekspertem kuchni meksykańskiej, ale enchiladas smakuje mi bardzo, zwłaszcza wykonane w domowych warunkach.. Dziś wersja z kurczakiem i sosem pomidorowo - paprykowym. Jak dla nas pycha!
Zmodyfikowany przepis z kolekcji przepisów "Sainsbury's recipies"





Składniki na 8 sztuk:
  • 8 placków tortilla (oryginalny przepis mówi o kukurydzianych, ja użyłam pszennych)
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • puszka czerwonej fasoli (ok.400 g)
  • 500 ml sosu pomidorowo-paprykowego (ja użyłam gotowego ze słoika)
  • 10 dag żółtego sera
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka, pół łyżeczki cukru


Piersi pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wszystko smażyć ok. 5 min, po czym dodać ok.350 ml sosu pomidorowo-paprykowego i odsączoną fasolę z puszki. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ew. cukrem. Dusić wszystko kilka minut. Gotowy farsz ostudzić.
Tortille nadziewać farszem, posypać tartym żółtym serem (zostawić trochę na wierzch) i zwijać w rulony.
Prostokątną blachę posmarować małą ilością sosu pomidorowo-paprykowego. Układać obok siebie zwinięte w rulony tortille. Wierzch posmarować pozostałym sosem i posypać resztą tartego żółtego sera.
Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać ok. 15 min.
Podawać z kruchą sałatą z kwaśną śmietaną.


4 komentarze:

  1. u mnie też danie z tortilli, enchilades jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie trzeba byc ekspertem, by docenic pyszne enchiladas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie trzeba mnie dwa razy kusić ;]
    pyszne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie nie trzeba być ekspertem :) A enchiladas bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...