piątek, 27 kwietnia 2012

Zapiekanka warzywna z kiełbasą i makaronem

Zapiekanki to jeden z moich ulubionych sposobów na obiad. Szybko się je przygotowuje i za każdym razem można pokombinować ze smakiem. Dziś główną rolę grają warzywa w towarzystwie z makaronem.





  • ok. 150 g makaronu świderki (Fussili), lub kokardki
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 duża marchewka
  • ok. 100 g fasolki szparagowej (może być konserwowa)
  • pół puszki groszku konserwowego
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka margaryny


Makaron ugotować na półtwardo. Kiełbasę pokroić w plasterki, usmażyć. Marchewkę obrać, ugotować, pokroić w kostkę. Fasolkę (jeśli używamy świeżej) ugotować.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Makaron wymieszać z kiełbasą i warzywami.
Jajka ubić ze śmietaną. Dodać tarkowany ser żółty. Przyprawić solą i pieprzem.
Masą jajeczną zalać makaron z warzywami.

Zapiekać pod przykryciem ok. 20-30 min w 180°C.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...