Zapiekanki to jeden z moich ulubionych sposobów na obiad. Szybko się je przygotowuje i za każdym razem można pokombinować ze smakiem. Dziś główną rolę grają warzywa w towarzystwie z makaronem.
- ok. 150 g makaronu świderki (Fussili), lub kokardki
- 2 pętka kiełbasy śląskiej
- 1 duża marchewka
- ok. 100 g fasolki szparagowej (może być konserwowa)
- pół puszki groszku konserwowego
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 100 g sera żółtego
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- 1 łyżka margaryny
Makaron ugotować na półtwardo. Kiełbasę pokroić w plasterki, usmażyć. Marchewkę obrać, ugotować, pokroić w kostkę. Fasolkę (jeśli używamy świeżej) ugotować.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Makaron wymieszać z kiełbasą i warzywami.
Jajka ubić ze śmietaną. Dodać tarkowany ser żółty. Przyprawić solą i pieprzem.
Masą jajeczną zalać makaron z warzywami.
Zapiekać pod przykryciem ok. 20-30 min w 180°C.
super
OdpowiedzUsuń