Świetne połączenie kruchego ciasta z pysznym czekoladowym nadzieniem i chrupiącymi, włoskimi orzechami. Na to ciasto skusi się zapewne nie jeden "czekoladożerca" :)
KRUCHE CIASTO:
- 2 szkl.* mąki
- 3 żółtka
- 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasia")
- ¾ szkl. cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI:
- 175 g mlecznej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 cukier wanilinowy (10g)
- 200 g obranych orzechów włoskich
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno blaszki, podwyższając brzegi. Formę z ciastem wstawić do lodówki, a w tym czasie wziąć się za przygotowanie masy czekoladowej z orzechami.
MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić w połowie śmietany kremówki, czyli w 150 ml. Jajka ubić z brązowym cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wszystko zmiksować.
Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do masy czekoladowej, wymieszać.
Masę wylać na schłodzone kruche ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min. w 190°C.
Resztę śmietany kremówki ubić na sztywno (można dodać cukier i cukier waniliowy). Całkowicie ostudzone ciasto udekorować bitą śmietaną.
Jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, czekoladę mleczną zastąp deserową.
Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
OdpowiedzUsuń