sobota, 28 kwietnia 2012

Tarta czekoladowa z orzechami

Świetne połączenie kruchego ciasta z pysznym czekoladowym nadzieniem i chrupiącymi, włoskimi orzechami. Na to ciasto skusi się zapewne nie jeden "czekoladożerca" :)





 KRUCHE CIASTO:
  • 2 szkl.* mąki
  • 3 żółtka
  • 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasia")
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

MASA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI:
  • 175 g mlecznej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy (10g)
  • 200 g obranych orzechów włoskich

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno blaszki, podwyższając brzegi. Formę z ciastem wstawić do lodówki, a w tym czasie wziąć się za przygotowanie masy czekoladowej z orzechami.
MASA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondelka, rozpuścić w połowie śmietany kremówki, czyli w 150 ml. Jajka ubić z brązowym cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy wlać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wszystko zmiksować.
Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do masy czekoladowej, wymieszać.
Masę wylać na schłodzone kruche ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min. w 190°C.
Resztę śmietany kremówki ubić na sztywno (można dodać cukier i cukier waniliowy). Całkowicie ostudzone ciasto udekorować bitą śmietaną.

Jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, czekoladę mleczną zastąp deserową.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...