poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Dietetyczny strogonow z indyka

Po obfitej Wielkanocy przyszedł czas na nieco lżejszą kuchnię. Idealną propozycją na obiad jest niskokaloryczny stroganow, bez zawiesistego sosu. Przepis znalazłam na stronie gotujmy.pl



  • 1 pierś z indyka
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, ostra papryka mielona
  • 1-2 łyżeczki oliwy do smażenia

Pierś z indyka pokroić w paski. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Smażyć ok. 5 min, po czym podlać wodą. Przyprawić. Dodać pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę.Dusić wszystko pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać pokrojoną w paski paprykę, a ogórki w kosteczkę. Dusić jeszcze ok. 5-10 min. Całość posypać świeżym szczypiorkiem.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...