Po obfitej Wielkanocy przyszedł czas na nieco lżejszą kuchnię. Idealną propozycją na obiad jest niskokaloryczny stroganow, bez zawiesistego sosu. Przepis znalazłam na stronie gotujmy.pl
- 1 pierś z indyka
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, ostra papryka mielona
- 1-2 łyżeczki oliwy do smażenia
Pierś z indyka pokroić w paski. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i posiekaną cebulę. Smażyć ok. 5 min, po czym podlać wodą. Przyprawić. Dodać pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę.Dusić wszystko pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać pokrojoną w paski paprykę, a ogórki w kosteczkę. Dusić jeszcze ok. 5-10 min. Całość posypać świeżym szczypiorkiem.
Super przepis~!
OdpowiedzUsuń