niedziela, 29 kwietnia 2012

Ciasteczka Banoffee

Biorąc pod uwagę fakt, że angielskie Banoffee Pie jest moim ulubionym ciastem, postanowiłam zrobić jego mini wersję w postaci ciasteczek. Kruche ciasto z kawałkami suszonych bananów, przełożone mega słodkim kremem toffi z dodatkiem orzeszków pecan i gruba warstwa polewy czekoladowej. Co prawda ciasteczka nie pobiły na głowę smakiem oryginału banoffee, ale wyszły bardzo smaczne... i bardzo słodkie :)




Składniki na ok. 10-12 sztuk:
  • 2 szkl.* mąki
  • pół kostki masła (125 g)
  • pół szkl.* cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl.* suszonych plasterków bananów, tzw. chipsów bananowych

  • pół puszki kajmaku (gotowanego przez 3 godz. mleka skondensowanego słodzonego w puszce), można użyć gotowej masy kajmakowej / krówkowej
  • 100 g orzechów pecan, ew. włoskich
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady mlecznej

* jako miarki użyłam filiżanki o pojemności 200 ml



Masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbić jajko, wyrobić ciasto. Chipsy bananowe drobno pokruszyć (ja potraktowałam je blenderem przez kilka sekund. Kawałki suszonych bananów mają być wyczuwalne w cieście, nie mielić ich na miał). Pokruszone banany połączyć z ciastem, ciasto owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na 2 jednakowe prostokątne placki grubości 0,5 cm, upiec na złoto w 190°C przez 15-20 min. Jeśli ciasto będzie się źle wałkowało, można formę do pieczenia wylepić ciastem.
Orzechy drobno posiekać, połączyć z masą kajmakową, kremem przełożyć placki. Wierzch polać polewą czekoladową (w celu uzyskania polewy tabliczkę czekolady połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej).
Ciasto wstawić do lodówki na 30 min, następnie pokroić je na małe kwadraty lub prostokąty, uzyskując ciastka.

14 komentarzy:

  1. Ale zbieg okoliczności. Wczoraj zrobiłam tartę Banoffee i szczerze powiem, że nie bardzo jestem z niej zadowolona. Zrobiłam w/g sprawdzonego przepisu, rekomendowanego przez Orpah Winfrey...

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wyglada i przepis wyborny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W wersji mini podobaja mi sie tak samo mocno jak w "pelnowymiarowej" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. łoch, ale świetne!
    jedne z moich ulubionych ciastek, tzn. ciast ;]
    ale nawet taka mini wersja bardziej mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś geniuszem :D Cała masa smaku z pełnowymiarowego Banoffee pie skoncentrowana w takich małych porcjach na raz? Bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie. Uwielbiam chipsy bananowe, a ciasto z takim dodatkiem musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak tu słodko i pysznie:-) Podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. to teraz zrobiłaś ochotę.. i na ciasto, i na takie ciacha. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają smakowiciej niż milion dolarów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...