czwartek, 1 marca 2012

Tarta porowa z kurczakiem na francuskim cieście


  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona

Piersi z kurczaka pokroić w paski, obsypać solą, pieprzem i papryką. Usmażyć.
Pora drobno pokroić, przesmażyć na łyżce masła z posiekaną cebulą i pokrojonymi w talarki pieczarkami.
Jajka wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć rozwałkowane ciasto francuskie. Na ciasto wyłożyć farsz porowy z kurczakiem. Zalać jajkami ze śmietaną. Posypać starkowanym żółtym serem.
Piec ok. 30 min w 200 stopniach.

5 komentarzy:

  1. ja bym tylko zamieniła posikaną cebulę na POSIEKANĄ CEBULĘ ;)
    a przepis jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :D No tak, racja! Posiekana na pewno lepiej smakuje niż posikana,hi. Pozdrawiam i juz poprawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ja zawsze spody do tart podpiekam osobno, aby nie były takie wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  4. w przepisie podane sa 2 lyzki maki , ktorych pozniej nie ma zastosowanych, chodzilo o 2 lyzki smietany? to taka pomylka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to pomyłka. Chodziło oczywiście o śmietanę. Już poprawiam przepis

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...