piątek, 2 marca 2012

Serowe paluchy tostowe



Na 8 sztuk:
  • 8 kromek jasnego chleba tostowego
  • masło do smarowania (ok.50 g)
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli pieprz cayenne, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, oregano, cebula suszona, natka pietruszki- świeża, lub suszona
  • olej do smażenia

Kromki chleba posmarować z jednej strony masłem. Składać po dwie, umieszczając w środku plaster żółtego sera- z podanych produktów uzyskamy 4 podwójne, składane kanapki.
Z kwadratowych kanapek odkroić ciemne skórki, a następnie przekroić je na pół, uzyskując tym samym 8 prostokątnych paluchów.
Jajka zmiksować z mlekiem. Przyprawić.
Tostowe prostokąty maczać w jajku, nie trzymać zbyt długo w masie jajecznej, bo chleb tostowy szybko mięknie. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Podawać z surówką, lub jako dodatek do zupy.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...