sobota, 3 marca 2012

Roladki z kurczaka w włoskim stylu




Na 8 sztuk:
  • 4 piersi z kurczaka
  • 8 plastrów salami, najlepiej o smaku czosnkowym ( może być też inne, ja użyłam paprykowego)
  • 125 g sera mozzarella, pokrojonego w podłużne paluchy
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki ( ew. można to wszystko zastąpić ulubioną przyprawą do kurczaka).
  •  2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
 SOS:
  •  1 świeża, czerwona papryka + 1 zielona papryka
  •  1 duża cebula
  •  10 dag pieczarek
  •  2 pomidory
  •  1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
  •  120 ml rosołu drobiowego

  •  kilka łyżek oleju- do smażenia
  •  wykałaczki


Piersi umyć, osuszyć. Przekroić w poprzek na dwa płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić.
Na każdym płacie mięsa położyć plasterek salami, na to podłużny paluch mozzarelli, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
W misce wymieszać ze sobą mąkę, oregano i pół łyżeczki soli.  W takiej panierce obtoczyć każdą roladkę, smażyć na rozgrzanym oleju ( w głębokiej patelni lub rondlu) z każdej strony na złoto.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w większą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Pieczarki pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Do usmażonych roladek dodać papryki z cebulą i smażyć wszystko razem ok 3 min. Po tym czasie dodać pieczarki, pomidory i bazylię. Wszystko podlać rosołkiem. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 25-30 min.
Przed podaniem usunąć wykałaczki. Podawać na gorąco.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...