Bardzo dobre, troszkę babkowe ciasto w trzech smakach i kolorach. Ładnie się prezentuje i wcale nietrudno je zrobić.
- 1 kostka margaryny 250 g
- 6 jajek
- 1½ szklanki* mąki
- 1½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka maku
- 1 op. gotowego kremu o smaku adwokatowym, kawowym lub rumowym
- polewa lub posypka czekoladowa
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając jajka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Wszystko dobrze wymieszać i ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej kakao. Formę prostokątną nasmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylewać po kolei jedną warstwę na drugą (kolejność bez znaczenia). Piec ok. 45 min. w 180°C.
Zrobić krem wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na ciasto. Ciasto polać polewą czekoladową, ewentualnie posypać posypką czekoladową lub starkowaną czekoladą.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: