piątek, 24 lutego 2012

Sernik na zimno z winogronami

KRUCHE CIASTO NA SPÓD:
  • 1½ szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • ½ kostki margaryny - 125g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


MASA SEROWA:
  • 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 250 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 3 łyżek cukru pudru
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny + pół szklanki zimnej wody





KRUCHE CIASTO NA SPÓD:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Prostokątną formę (25x15 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić dno, podwyższając lekko brzegi. Piec ok. 12 min. w 200°C.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
MASA SEROWA:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z twarogiem. Gdy masa jest za mało słodka, dodać cukru.
Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, podgrzewać cały czas mieszając (nie gotować!) aż do rozpuszczenia. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić, połączyć z 1-2 łyżkami masy serowej, a następnie dodać do reszty masy. Dokładnie połączyć mikserem. Do masy dodać szybko winogrona, a następnie całość rozsmarować na upieczonym wcześniej kruchym cieście.
Wierzch udekorować winogronami. Można dodatkowo zalać galaretką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...