- 1½ szkl. mąki
- 2 żółtka
- ½ kostki margaryny - 125g
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
- 400 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 250 ml śmietany kremówki (30-36%)
- po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
- 1 cukier waniliowy
- ok. 3 łyżek cukru pudru
- 4 czubate łyżeczki żelatyny + pół szklanki zimnej wody
KRUCHE CIASTO NA SPÓD:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Prostokątną formę (25x15 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić dno, podwyższając lekko brzegi. Piec ok. 12 min. w 200°C.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
MASA SEROWA:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Połączyć z twarogiem. Gdy masa jest za mało słodka, dodać cukru.
Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, podgrzewać cały czas mieszając (nie gotować!) aż do rozpuszczenia. Gdy się rozpuści, zdjąć z ognia, wystudzić, połączyć z 1-2 łyżkami masy serowej, a następnie dodać do reszty masy. Dokładnie połączyć mikserem. Do masy dodać szybko winogrona, a następnie całość rozsmarować na upieczonym wcześniej kruchym cieście.
Wierzch udekorować winogronami. Można dodatkowo zalać galaretką.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: