KRUCHE Z JABŁKAMI NA SPÓD:
- 2 szkl. mąki
- 3 żółtka
- 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasia")
- ¾ szkl. cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- cynamon mielony
- puszka mleka skondensowanego gotowanego w puszce 3 godziny; lub puszka gotowej masy krówkowej
- 2 wafelki "Grzesiek" bez czekolady (ja akurat miałam w czekoladzie, ale polecam wersję bez, gdyż masa karmelowa jest i tak bardzo słodka)
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan-fixy
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
- starta czekolada deserowa na wierzch
W tym czasie obrać i starkować jabłka. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć starkowane jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch starkować na dużych oczkach resztę kruchego ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 15-20 min. w 200°C na złoty kolor.
Gotową masę karmelową wymieszać z drobno pokruszonymi wafelkami "Grześki" i rozsmarować na upieczonym, ostudzonym, kruchym spodzie z jabłkami.
Kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixami, cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na masie karmelowej.
Wierzch ciasta posypać starkowaną czekoladą.
Czy na wierzch pasowałaby upieczona beza z pozostałych z krucego ciasta białek?
OdpowiedzUsuńwow!
OdpowiedzUsuń