poniedziałek, 27 lutego 2012

Grzesiek śmietanowy z toffi i z jabłkami


KRUCHE Z JABŁKAMI NA SPÓD:
  • 2 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 1 kostka margaryny (najlepiej "Kasia")
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • cynamon mielony
MASA TOFFI:
  •  puszka mleka skondensowanego gotowanego w puszce 3 godziny; lub puszka gotowej masy krówkowej
  •  2 wafelki "Grzesiek" bez czekolady (ja akurat miałam w czekoladzie, ale polecam wersję bez, gdyż masa karmelowa jest i tak bardzo słodka
MASA ŚMIETANOWA:
  •  300 ml śmietany kremówki
  •  2 śmietan-fixy
  •  1 cukier waniliowy
  •  1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
  •  starta czekolada deserowa na wierzch
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Tortownicę (Ø 26 cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić połową ciasta dno blaszki, ponakłuwać, podwyższyć brzegi. Resztę ciasta schować do lodówki. Piec ok. 10 min w 200°C.

W tym czasie obrać i starkować jabłka. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć starkowane jabłka, posypać cynamonem. Na wierzch starkować na dużych oczkach resztę kruchego ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 15-20 min. w 200°C na złoty kolor.

Gotową masę karmelową wymieszać z drobno pokruszonymi wafelkami "Grześki" i rozsmarować na upieczonym, ostudzonym, kruchym spodzie z jabłkami.

Kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixami, cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na masie karmelowej.

Wierzch ciasta posypać starkowaną czekoladą.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...