Pysznie zdrowa i kolorowa sałatka, która z powodzeniem może zastąpić kolację lub sprawdzić się jako lunch do pracy lub szkoły.
- pół główki małej sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- kilka mini kulek mozzarelli
- pół czerwonej cebuli
- 1/3 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka wody
- kilka listków drobno posiekanej bazylii
- szczypta suszonego oregano, czosnku granulowanego, soli, pieprzu i cukru
Sałatę porwać na małe kawałki, ułożyć na dużym talerzu lub półmisku.
Pomidorki przekroić na pół, ułożyć na sałacie razem z pokrojonymi oliwkami, piórkami cebuli, odsączoną kukurydzą i kulkami mozzarelli.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać sałatkę tuż przed samym podaniem.
Jaka kolorowa :) środek lata, w środku jesieni... i do tego tak prosta w przygotowaniu! Bardzo lubię takie łatwe i szybkie rozwiązania kulinarne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń