wtorek, 22 listopada 2016

Filety drobiowe z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Pysznie upieczone drobiowe mięsko z dodatkiem wyrazistej gorgonzolii, owinięte w płaszczyk z szynki parmeńskiej, dzięki czemu mięso nie wysycha i nabiera niepowtarzalnego smaku. Idealne danie na niedzielny bądź świąteczny obiad.
Lekko zmodyfikowany przepis z "Przyślij przepis" 5/2013





Składniki na 6 sztuk:
  • 6 filetów z piersi kurczaka
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 200 g gorgonzolii
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej


Piersi z kurczaka natrzeć delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. Każdą pierś naciąć tworząc kieszonkę a do powstałej kieszonki włożyć kawałek gorgonzolii. Tak przygotowane mięsko owinąć starannie w szynkę parmeńską.
Filety ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...