Pysznie upieczone drobiowe mięsko z dodatkiem wyrazistej gorgonzolii, owinięte w płaszczyk z szynki parmeńskiej, dzięki czemu mięso nie wysycha i nabiera niepowtarzalnego smaku. Idealne danie na niedzielny bądź świąteczny obiad.
Lekko zmodyfikowany przepis z "Przyślij przepis" 5/2013
Składniki na 6 sztuk:
- 6 filetów z piersi kurczaka
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
- 200 g gorgonzolii
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
Piersi z kurczaka natrzeć delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką. Każdą pierś naciąć tworząc kieszonkę a do powstałej kieszonki włożyć kawałek gorgonzolii. Tak przygotowane mięsko owinąć starannie w szynkę parmeńską.
Filety ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania wysmarowanym olejem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Pyszna porcyjka!!
OdpowiedzUsuń