niedziela, 25 października 2015

Muffiny dyniowe

Pyszne, pulchne, pięknie pachnące korzennymi przyprawami muffiny z dodatkiem puree z dyni. Bardzo proste w przygotowaniu babeczki w sam raz na jesienne popołudnie.






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy (10g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, mielonych goździków i gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 70 ml mleka
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i sól.
Masło stopić w rondelku i ostudzić.
Do osobnej miski wsypać cukier z cukrem waniliowym. Dodać ostudzone masło i zmiksować. Wbić jajka i ubić je z cukrem i masłem do białości. Następnie dodać puree z dyni i mleko. Na końcu przesiać do masy mąkę z przyprawami. Wszystko dokładnie zmiksować.
Masę nakładać łyżką do foremek na muffiny. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.







3 komentarze:

  1. Kocham wszystko co dyniowe! Pysznie wyglądają :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...