Bardzo prosty, choć trzeba przyznać że w efekcie końcowym dość efektowny przekładaniec z plastrów ziemniaków i cukinii. Takie zapiekane warzywa będą świetnym dodatkiem do obiadowego kawałka mięsa lub ryby. Dla wegetarian - do pałaszowania solo;)
Składniki dla 3 osób:
- 6-7 większych ziemniaków
- 3 cukinie
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, słodka i ostra mielona papryka, czosnek granulowany, mielona kolendra
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, Cukinię pokroić w takiej samej grubości plastry jak ziemniaki (cukinii nie obieramy).
Masło stopić w rondelku. Wysmarować nim delikatnie naczynie do zapiekania. W naczyniu układać naprzemiennie plastry ziemniaków i cukinii, aż do wyczerpania składników.
Przyprawy wymieszać ze sobą i posypać nimi wierzch warzyw. Resztą stopionego masła posmarować z wierzchu plastry ziemniaków i cukinii (najlepiej użyć do tego silikonowego pędzelka).
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopni, aż ziemniaki będą miękkie. Czas pieczenia zależny jest od odmiany ziemniaków.


Wygląda pięknie. Mój mąż nie przepada za cukinią, ale w takim towarzystwie chętnie pewnie by ją zjadł. Dzięki za zgłoszenie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńMój też nie przepada za cukinią, a taką zapiekankę wciągnął bez żadnego "ale":)
UsuńMmmm, już wyobrażam sobie taką zapiekankę w towarzystwie kotlecików z kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Mmmm... Pyszne połączenie!
Usuń