Jeśli szukacie pomysłu na pieczonego kurczaka w trochę innym wydaniu, ten przepis jest w sam raz dla Was. Możecie użyć dowolnych części kurczaka. Mięso przyprawiacie i układacie na przesmażonej kapuście kiszonej z pieczarkami z pomidorową nutką. Potem tylko"hyc" do piekarnika i obiad gotowy! Prosto, prawda?;)
- ok. 1 kg kurczaka (udka, pałki, skrzydełka, piersi - do wyboru)
- sól, pieprz, mielona papryka
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- 150 g pieczarek
- 200 ml bulionu grzybowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kminek mielony, sól, pieprz, cukier
Części
z kurczaka oczyścić, natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką. Wstawić na co
najmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Cebulę
pokroić w piórka, pieczarki w plastry. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić
cebulę, po chwili dodać pieczarki. Posolić. Smażyć, aż z pieczarek odparuje
woda.
Kapustę
kiszoną przepłukać zimną wodą, jeśli jest za kwaśna. Dobrze wycisnąć, drobno
pokroić i dodać do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko przesmażyć, podlać
bulionem grzybowym wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Delikatnie oprószyć
mielonym kminkiem. Smażyć ok. 10-15
minut. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem lub miodem,
jeśli kapusta wydaje Wam się za kwaśna.
Kapustę
z pieczarkami wyłożyć na dno naczynia do zapiekania. Na niej ułożyć części
kurczaka. Kurczaka posmarować olejem lub oliwą.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. 5 minut przed
końcem pieczenia, kurczaka posmarować zimną wodą z odrobiną soli. Dzięki temu
skórka z kurczaka będzie chrupiąca.
Ależ pięknie wygląda Twój kurczaczek .. teraz hyc do mnie na talerz :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Racja, wygląda pięknie i tak pewnie smakuje :) Aż mnie naszła ochota na taki właśnie obiadek :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kurczaka. Chętnie się poczęstuje...
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze i naprawdę dobry jest :) sprawdzone
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię pani przepis będzie pyszne
OdpowiedzUsuń