niedziela, 16 lutego 2014

Zapiekanka "chlebowo - parówkowa fasolanka"

Zapiekanka troszkę inna, bo nie z ziemniaków, makaronu, czy ryżu, ale z  pieczywa, z dodatkiem cienkich parówek i fasolki szparagowej. Całość zalana tradycyjnie jajkami ze śmietaną a wierzch fajnie złocisty i chrupiący, z tartej bułki, żółtego sera i stopionego masełka. Mniam...






  • pół długiej pszennej bagietki lub 4-5 kromek chleba
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 8 cienkich parówek
  • 1 por
  • 3 jajka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 100 g żółtego sera
  • 50 g zimnego masła + odrobinę do wysmarowania naczynia


Bagietkę lub chleb pokroić w większą kostkę.
Fasolkę ugotować.
Pora drobno pokroić przesmażyć na oleju. Parówki pokroić w plasterki lub paski, dodać do pora, razem krótko przesmażyć.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wrzucić pokrojone pieczywo wymieszane z parówkami, porem i fasolką.
Jajka zmiksować ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Zalać zapiekankę.
Posypać bułką tartą wymieszaną z startym żółtym serem. Wierzch obłożyć wiórkami z zimnego masła.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, aż jajka się zetną a wierzch nabierze złotego koloru.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...